fredag 7 maj 2010

Sex utan glöd

I Talbockens ungdom läste han Fem-böcker. Deras kvalitet har varit så ifrågasatt att det var tal om att bannlysa dem från svenska bibliotek. Fem-böckerna kom från England och handlade till stor del om vad fem ungdomar åt för matsäck. Den franska ”Vi sex”-serien tillhör samma genre. Det vore frestande att tycka att ”Vi sex” är ett snäpp menlösare än ”Fem”. Men riktigt så enkelt är det inte. Läraren Bonzons sex ungdomar är snuskigt godhjärtade och skötsamma som alltid hinner med sina läxor. Men vi slipper i alla fall läsa om vad de äter. Det största problemet är - varför är de sex?
Vi sex och den försvunna dansösen
av P-J Bonzon
Övers Karin Nyman
Rabén & Sjögren, 1979 (1965)

I ”Vi sex och den försvunna dansösen” får vi följa huvudpersonerna Teo, Henri, Georges, Flintis, Louis och Biffen. Sex. Och så flickan Mady som i detta rafflande äventyr i Lyons balettskolekretsar är den som leder själva killgänget. Sju. Och sen kommer Jacques som kör omkring med ”gänget” i sin blomsterbudbil när de letar efter den försvunna dansösen. Åtta. Denna samling ungdomar (plus sedvanlig hund) säger och gör allt samtidigt hela tiden.

Det blir liksom: -Vi går dit, sa Bill. -Ja, det gör vi, sa Bull. -Ja, dit går vi, sa Bell. -Det tycker jag också, sa Boll. -Självklart gör vi det, sa Bell. -Instämmer, sa Ball. -Det tycker jag också, sa Byll. –Så stannar jag här och läser läxorna, sa Böll. 
Det är omöjligt att bygga upp en svängig ungdomsdeckare med för många i ”gänget”.

Dessa franska 13-åringar är så goda att det blir parodiskt. De ger glatt bort sina sparpengar åt den dansös som sedan försvinner. De säljer deras nyinköpta kamera för att hjälpa henne med nya kläder. De lägger ner all sin tid på att följa henne till balettskolan när hon känner sig ”skuggad”. De gör allt (utom att slarva med läxorna).

Sedan följer en simpel detektivhistoria med ett übersentimentalt slut. Detta är en massa Tommyr och Annikor utan Pippi. Jag tänker på fransk rock. Det går inte. Det känns som att grodätaren Bonzon försöker efterlikna en engelsk ungdomsdeckare. Men det blir Plastic Bertrand och inte Clash av det hela.

Boken är en del i en serie av ca 40 titlar om "Vi sex".  Ett tjugotal blev översatta till svenska på 70-talet i Rabén & Sjögrens ”Pop-serie”. ”Vi sex” tillhör en svunnen käckhet som världen för evigt klarar sig utan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar