fredag 19 februari 2010

Gedigen skräck utan konstigheter


Denna korta skräckroman för ungdomar kan Talbocken verkligen rekommendera. Den är engelsk, den är okonstlad, den är välskriven och den är framför allt – skräckig. Det behöver inte vara så konstigt. Flytta in i ett hus där saker rör på sig, låt någon vara extra känslig för paranormala aktiviteter, lägg in en mystisk historia om tidigare levnadsöden i huset och lite blixt och dunder och elementens raseri. Det räcker för en bra skräckis, men i ”Inkräktarna” beskrivs också en krånglig familjesituation som ger lite extra krydda.

E.E Richardson / ”Inkräktarna”
Översättning Mats Wänblad
Tiden, 2008 (2006)

”Om i natt jag far till dödens land, jag ber Dig Gud att ta min hand” ber den osalige spökkillen som har råkat ut för något fruktansvärt  i det hemsökta hus Cassie och Joel tvingas flytta till. 
Det här är spänning på två plan: Dels det skrämmande mysterium som döljs i det gamla huset (Byggt på 50-talet, kan det spöka i såna hus? Är det gammalt?!) och dels den konflikt som ligger i att Cassie och Joel och deras mamma ska flytta ihop med en ny familj och få två bonusbröder: Kaxige Damon och blyge Tim.

Familjekomplikationerna lägger historien på en socialrealistisk  nivå och när spökerierna väl börjar är det ingen som tvivlar på dem. De är ett faktum. Inget Scooby Dootjafs. Spöken finns. Basta.

De två minsta pojkarna från respektive familj är de som kan känna vad de spökena har varit med om. De ser blodiga syner. Klädkammaren på vinden låser sig själv. Ungdomarna ser det som mest rimligt att hålla en seans för att prata med spökena och höra vad de vill. Spökena säger : ”Fly, vi kan inte fly”.

Det finns en skön praktisk inställning till det övernaturliga. Spökena behöver hjälp anser ungdomarna. Efter en anden med glaset med glas och papperslappar som slutade våldsamt låter de spökena formulera sig med att flytta Alfapetbrickor istället. Smart.

Slutet blir lite väl bombastiskt, men detta är på det stora hela en väldigt välskriven skräckis för en ung tonåring nära dig. Det behöver inte vara så krångligt! Ett hus med en historia, röster i natten och dysfunktionella tonåringar som tillsammans klarar biffen och blir funktionella. Gott hantverk!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar