tisdag 12 januari 2010

Tysk politisk historia av svensk socialdemokrat


Nyfiken på Tyskland? Jaså inte? Det är märkligt hur lite svenskar engagerar sig i Tyskland. Det är vår största handelspartner, vår absolut största kulturella förebild genom åren och den stormakt som ligger närmast våra gränser. Öhh, Ryssland ligger iochförsig ganska nära, men västeuropeiska stormakt då. Carl Tham var ambasssadör i Berlin 2002-2006 och har skrivit en översikt över det nya Tyskland. Det är intressant, men mest för den som diggar statsvetenskap. Dock är Berliner Republik slarvigt skriven och dåligt korrad, så det blir inte mer än tre talbockar. Det här är en torr faktaspäckad bok om efterkrigstyskland skrivet från ett vänsterperspektiv. 





Carl Tham 
Berliner Republik – Enad, Splittrad, Europeisk
Atlas, 2007




Carl Tham är en frejdig socialdemokrat som Talbocken alltid gillat och det finns aldrig nog med saker att lära sig om Tyskland. Jag menar, hela Europa är ju beroende av det där rika landet som ligger mitt i smeten. Det har hänt fantastiska saker där. Hela skuldprocessen efter 1945 som fortfarande pågår. Enandet av landet. Det känns lite som att Tyskland är Europas politiska experimentverksatad. Deras problem finns även på ett europeiskt plan.


Jag har alltid tänkt på Tyskland som ett ganska radikalt samhälle för att dess kulturuttryck är radikala. Men Tyskland är ju också väldigt konservativt. Särskilt när det gäller jämställdhet. Hemmet är fortfarande platsen för frun i den typiska tyska familjen.

Tham beskriver också den borgerliga pressen och hur den sätter agendan i landet. Hur den svartmålar Socialdemokraterna och De gröna och hur socialdemokratin också blivit allt mer borgerlig.

Han beskriver samtliga partiers historia. Mycket intressant är att läsa om hur blodet fortfarande har betydelse i immigrationspolitiken. ”Aussiedler” blev namnet på de tyskättlingar från Polen och andra tidigare öststater som översvämmade Tyskland efter enandet och hur de behandlas annorlunda än de turkar som i decennier tidigare jobbat i landet. ”Icke-tyskar” blir kallade gästarbetare.

Vad som händer i Sverige med privatiseringar och nedmonterande av välfärdsstaten har också hänt och händer i Tyskland. Carl Tham hoppas när boken skrivs att den höga tillväxten och lägre arbetslösheten ska ge mer pengar till miljö, integration, skolor och infrastruktur. Han varnar dock för var den förda högerpolitiken och kapitalets allt större makt ska leda Tyskland. Intressant att läsa modern politisk historia som ges ut precis innan finanskrisen!

Sammanfattniningsvis är Berliner Republik en skolbok i tysk politik och som sådan är den väl bra. Jag slås framför allt av hur lite jag egentligen vet om den fantastiska demokratiutveckling som skett i Tyskland sen ww2. ”Att våga demokrati” pratade Willy Brandt om. Hur viktigt det har varit med ett demokratiskt Tyskland för EU och Sverige är ju bara Vornahme.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar