fredag 11 december 2009

Klassen som inte vill synas blir sedd

Vem är jag? Frågan är inte självklar. De flesta skulle väl svara med det de har som främsta sysselsättning, deras jobb. Men för vissa människor är det vilken börd de har. Vilken stam de representerar. "Jorden de ärvde" är en elak beskrivning över svenska adelsfamiljer som fortfarande har en oerhörd makt och enorma jordegendomar i Sverige. En maktgrupp som har sina egna skolor och sina egna kotterier. En grupp som bara blir starkare och starkare och som fortfarande till viss del följer fideikomissavtal skrivna på 1700-talet som ger hela godset till äldste sonen vid arvskifte. För att bevara "Sveriges kulturarv". Kvinnor förväntas inte kunna bevara dem. Författaren Björn af Kleen har skrivit en superintressant bok om svensk adel och dess paradoxalt starka ställning i det moderna Sverige. Fyra talbockar.






Jorden de ärvde
Björn af Kleen
Weyler, 2009




Det är väl bara i Sverige och Storbritannien godsadeln fortfarande har en sådan stor makt. Och nu när vi inte adlar längre (Sven Hedin blev den siste) så vad gör gossarna som tjänar ohemult mycket pengar på sin business? (H&M:s Stefan Persson, optionshandlare Olof Stenhammar eller förre statsministern Göran Persson) Jo, de blir godsherrar. Den nya klassen som har jobbat sig upp till toppen tar också stor plats i af Kleens bok.


De senare bygger i Sverige sina äreminnen gemom att köpa gamla kungsgårdar eller hålla hästkapplöpningar. Tyvärr finns inte den traditionen som i USA, där Rotschilds, Carnegies och Rockefellers  startade skolor och bibliotek och konsertsalar i sina namn. Här ska det lekas fasanjakt och drickas öl ur silverkanna istället.


13 % av Sveriges mark ägs av adel. Gyllenkroks ägor i Igelösa nordost om Lund är de största monokulturer vi har i Sverige. Det är industriellt jordbruk av en sort som minner om kolchosernas dagar. Det är allt annat än bra för natur och ekologisk mångfald. Men det genererar mycket pengar att tilldela de stackare som blir utan mark när äldsta sonen tar över hela företaget. Men arvskiftet kan ta tid. För när greven blir skröplig kan han gå till det privata Igelösa Life Science på hans marker, där forskarna forskar i grisar och gör diskreta organtransplantationer för de som har råd.


Livet är orättvist. Jepp. Det kan Talbocken godta. Men att "såssarna" hjälpt till att hjälpa jordadeln att behålla sina egendomar med lagar från 1700-talet för att bevara en gammal kultur är obegripligt. Det är också den ultimata pengatvätten i och med att godsen är företag och ägarna slipper skatta på sin förmögenhet. Boken beskriver den märkliga fascination socialdemokratin visar för grevar och baroner och en svunnen tid. Det ska k-märkas. Som ett minne av en enklare tid då Jean putsade stövlar och Julie doftade överklassmus. 


Wtf, tänker Talbocken. Hur kan vi låta dessa övermänniskor utbildas på Lundsberg och leva i sin egen krets och i århundraden äga arrenden som vanliga bönder inte får köpa. Hur skevt i tiden ligger inte detta? Jag vet att det låter naivt, för visst ska vi hissa flaggan och fira kungen och gamla seder --- men varför då? I många delar av världen har gamla gods och gårdar förfallit med avskaffandet av de privilegiade. I östeuropa, i Iran etc. Det är ett problem. Men baronen kan väl vara kvar och styra och ställa. Mot en lön. Och låta andra människor också vara en del av Sveriges gårdar. 


Talbocken läser "Jorden de ärvde" och blir bara mer övertygad republikan. I en tid vi måste trygga vår matförsörjning med ekologiskt och närodlat. I en tid då natur är något barnen ser på TV. Det finns enorma resurser i våra gamla gods och herresäten. Vårda dem! Klipp häckarna (men inte så jävla noga) Men ta framför allt dit folket och låt landet leva. Ta dit grönavågare. Avskaffa adeln, avsluta fideikomisserna. Störta monarkin. Frihet. Jämlikhet. Broderskap. Sluta se upp till ättelägger och prinskorvar. De är bara folk, de också. Varför ska en överste som hade turen att stå på den vinnande sidan i ett idiotiskt krig på 1600-talet belönas med att hans efterlevande I ALL FRAMTID ska äga ett slott med 5 000 hektar mark nånstans i Sörmland? Sluta fascineras av detta nonsens. Allons enfants. Gör om riddarhuset till squashhall. Eller förskola. Eller vad som helst, men avskaffa dessa ståfiler som fortfarande dömer en människa efter dess gener. Såsom n........a gjorde . Och "såssarna". Var är din stake, Mona? Detta är fan viktigt. Låt hela Sverige leva! Äganderätten missbrukas mot allemansrätten.


af Kleen (som inte är adlig eftersom det är hans mors efternamn) har skrivit en mycket elak bok om adel och godsägare som öppnade Talbockens revolutionära ådra. Tack för det. Läs den du också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar