torsdag 29 oktober 2009

Livet, kärleken och kirurgin under kniven

Detta är en fantastisk saga som sträcker sig över världsdelar och kulturer. Det är lärd melodramatik som bara en kirurg kan skriva den. Nästan 600 sidor av stora känslor, vaginala fistlar och levertransplantationer. Hade den inte varit för sentimental och stundtals långdragen skulle det vara ett riktigt mästerverk. Fyra talbockar får varje talbok som får Talbocken att snyfta i näsduken.




Skära för sten / Abraham Verghese
W & W 2009 övers Hans Berggren


Denna episka roman tilldrar sig i Etiopien , Indien och USA. Berättaren är Marion som själsligt och till en början även fysiskt sitter ihop med sin enäggstvilling Shiva. Deras mor är nunna och dör vid födseln, deras far som är kirurg och hatar gynekologi, måste förlösa tvillingarna och försöker ta livet av dem för att rädda nunnan. Han misslyckas och rymmer till Boston där han blir framgångsrik kirurg. Kvar blir tvillingarna hos de indiska goda läkarna Ghoosh och Hema i kejsar Haile Selassies kejserliga huvudstad Addis Abbeba.  

Denna roman talar medicinens och läkarvetenskapens klara prosa. Men den är samtidigt andlig och, jaa, sentimental. Med citat som t ex "En man blir en man först den dag då ens far dör" håller den hela tiden ett förhöjt romantiskt tonläge som möjligen kan avskräcka vissa läsare.


Det bästa med denna roman finner Talbocken vara att historien berättas ur ett afrikanskt perspektiv. Och Etiopiens spännande historia är perfekt att ösa historier ur. Tvillingarna som växer upp kompletterar varandra men splittras i kärleken till en kvinna. Den ene blir självlärd världsberömd gynekolog i Addis och den andre blir kirurgslav i värstingsjukhus i Queens. Hela tiden finns deras försvunne far, levertransplantatisten i bakgrunden.


Verghese försöker inte förklara för mycket. Han använder sig av krånglig medicinsk jargong, radar upp amhariska maträtter och indiska gudar och crickettugg utan att vara rädd för att läsaren inte ska förstå. Det måste ligga många år av research bakom denna roman, mycket är presenterat i efterordet där t o m sekvenser författaren inte minns vilken bok han inspirerats av ändå måste framhålla att idén inte är hans, utan att den bör äras någon. Ödmjukt.


Detta är boken du ger mamma i julklapp. Livets stora frågor kläs i ord och händelser, uppblandat med sköna visdomsord från Ghooshs: "Resandet vidgar vyerna men gör en lös i magen". Håll din mage i trim, stanna hemma och vidga vyerna med "Skära för Sten".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar